THE COLLEGE OF TOURISM AND HOTEL MANAGEMENT ORGANIZED ON THE 16TH JANUARY 2020, A SEMINAR AT HILTON HOTEL (EX Hilton Park), ON MEDITERRANEAN DIET, CYRPRUS CUISINE AND TOURISM. THE SUBJECT REFLECTS THE FUTURE IN THE DIET IN TOURISM AND THE SUSTAINABILITY OF THE ENVIRONMENT.
IT IS A VERY DELEGATED SUBJECT BECAUSE IT COMBINES THE TRADITION WITH HEALTH WITH TOURISM AND THE ECONOMY AS A WHOLE.
THE DEPUTY MINISTER OF TOURISM MR SAVVAS PERDIOS TOGETHER WITH A NUMBER OF OTHER DISTINGUISHED SPEAKERS HAVE ELABORATED ON THE SUBJECT. PRESENT WERE MEMBERS OF THE CYPRUS PARLIAMENT, REPRESENTATIVES OF THE MINISTRIES OF EDUCATION AND AGRICULTURE, AND A HIGH NUMBER OF PROFESSIONALS FROM THE CULINARY AND TOURISM INDUSTRY.
THE DEPUTY MINISTER OF TOURISM IN HIS SPEECH PRAISED THE MEDITERRANEAN DIET AND HE EXPRESSED HIS WILLINGNESS TO SUPPORT THE CYPRUS CUISINE, WHICH IS PART OF MEDITERRANEAN DIET AND HE ELABORATED ON THE BENEFITS ON THE CYPRUS ECONOMY BY PROMOTING IT TO TOURISTS.
MRS MARKIDOU, CLINICAL DIETITIAN, HAS PRESENTED THE HISTORY OF MEDITERRANEAN DIET INFORMING THE AUDIENCE THAT THE MEDITERRANEAN DIET IS NOW PART OF THE UNESCO HERITAGE.
MRS HASSAPIDOU PROFESSOR IN NUTRITION AND DIET OF THE INTERNATIONAL UNIVERSITY OF GREECE, HAS PRESENTED THE RELATIONSHIP OF THE MEDITERRANEAN DIET AND HEALTH.
MR KYRIACOS SOTERIOU, DEPUTY PRESIDENT OF THE MASTER CHEFS OF CYPRUS ASSOCIATION, AND THE EXECUTIVE CHEF OF LOUIS HOTELS HAS PRESENTED THE CASE OF HOW THE CYPRIOT PRODUCTS CAN BE USED IN THE CYPRUS CUISINE AND MAKE EVERY TOURIST TO BE THE AMBASSADOR OF CYPRUS GASTRONOMY.
FINALLY THE DIRECTOR OF THE COLLEGE OF TOURISM MR SAVVAS ADAMIDES, HAS CALLED UPON ALL SECTORS TO REALIZE HOW IMPORTANT IS TO FOLLOW THE CYPRUS CUISINE, WHICH IS PART OF THE MEDITERRANEAN DIET, TO IMPROVE OUR LIFE AND TO PROMOTE IT TO TOURISTS. Πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2020, στο ξενοδοχείο Hilton (ex Hilton Park) με μεγάλη επιτυχία, ημερίδα που διοργάνωσε το Κολλέγιο Τουρισμού με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή, Κυπριακή Κουζίνα και Τουρισμός». Ένα θέμα που αποκτά συνεχώς και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πηγάζοντας μέσα από την παράδοση αλλά αντικατοπτρίζοντας το μέλλον στη διατροφή, στο τουρισμό και στην αειφόρο ανάπτυξη του περιβάλλοντος. Ένα ευαίσθητο θέμα γιατί συγκεντρώνει άμεσα τον πυλώνα της υγείας , της παράδοσης , της ιστορίας του τουρισμού αλλά και της οικονομίας. Την ημερίδα προσφώνησε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κος Σάββας Περδίος, πλαισιωμένος από ομάδα διακεκριμένων ομιλητών. Την ημερίδα παρακολούθησαν βουλευτές, εκπρόσωποι των Υπουργείων Γεωργίας και Παιδείας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ένα μεγάλος αριθμός ατόμων από τον επαγγελματικό χώρο της γαστρονομίας, του Τουρισμού, της διατροφής και πλήθος κοινού. Ο Υφυπουργός Τουρισμού στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία που δίνεται παγκόσμια στο μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής εκφράζοντας τη πρόθεση του να στηρίξει τη Κυπριακή Κουζίνα που είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μοντέλα της Μεσογειακής Διατροφής. Οφέλη από τον Τουρισμό μπορεί να δοθούν σε όλη τη χώρα μας αν προβληθεί η τοπική γαστρονομία. Η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένας πιο ανταγωνιστικός Τουριστικός προορισμός προβάλλοντας τα οφέλη για την υγεία και τη γαστρονομία που μπορεί να προκύψουν από τα τοπικά Κυπριακά προϊόντα και πιάτα που συνθέτουν τη Παγκοσμίου γνωστή Μεσογειακή Διατροφή. Η Κα Μαρκίδου, Κλινική Διαιτολόγος, Συντονίστρια Διατροφής Υ. Υ. έκανε μια ιστορική αναδρομή για το πως δημιουργήθηκε η Μεσογειακή κουζίνα τονίζοντας ότι έχει τις ρίζες στης στη Παράδοση και ιστορία μας καθιστώντας την πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο και αντικατοπτρίζεται στη Υγείας μας με όλα τα θετικά της οφέλη στη πρόληψη ασθενειών. Με συντομία αλλά και σαφήνεια τονίστηκε ότι ο σύγχρονος τουρίστας νοιάζεται για την υγεία του και θέλει να γνωρίσει τη τοπική κουζίνα στους ταξιδιωτικούς προορισμούς του. Η Κα Μαρία Χασαπίδου καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), ανέλυσε εν συντομία με επιστημονικά δεδομένα τη σχέση της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία και εκτενώς έκανε αναφορά στη σύνδεση των τοπικών προϊόντων με τον Τουρισμό. Ο Κος Κυριάκος Σωτηρίου, αντιπρόεδρος των Αρχιμαγείρων Κύπρου και executive chef των Louis Hotels από την δική του σκοπιά μας ανέλυσε πως τα Κυπριακά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν τις πρώτες ύλες για μια γαστρονομική πανδαισία και τα Πιάτα της Κυπριακής Κουζίνας να προβληθούν στον τουρίστα και να αποτελέσουν άξιοι πρεσβευτές της Μεσογειακής Κουζίνας. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Διευθυντής του Κολλεγίου Τουρισμού, Κος Σάββας Αδαμίδης, στο καλωσόρισμα του είπε ότι σκοπός της ημερίδας είναι η περεταίρω ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων στο ευαίσθητο και πολύτιμο θέμα της Μεσογειακής Διατροφής βοηθώντας μας να καλυτερεύσουμε την υγεία και τη ζωή μας αλλά και να βοηθήσουμε να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι η Κυπριακή Κουζίνα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Μεσογειακής Διατροφής και πρέπει να καθιερωθεί όχι μόνο στα σπίτια μας αλλά στα ξενοδοχεία και εστιατόρια μας.